Hoe spelen basisscholen in op de Zwartepietendiscussie?

De Zwartepietendisdcussie zal niemand ontgaan zijn. Het lijkt erop dat Zwarte Piet binnenkort uit het Nederlands erfgoed verdwijnt, maar als het aan basisscholen in de regio Utrecht ligt zal dat niet het geval zijn. Er zal niets veranderen aan het Sinterklaasfeest op de meeste basisscholen in Utrecht na kort onderzoek te hebben gedaan. Een enkeling zegt te wachten op de wat het Sinterklaasjournaal gaat doen met Zwarte Piet en volgen dan hun voorbeeld.

‘Zwarte Piet is lief en leuk’

Locatieleidster van de Da Costaschool in Kanaleneiland Jolanda Verbon laat weten dat de Zwartepietendiscussie aan haar voorbij zal gaan. Zwarte Piet is en blijft zwart en geen enkele leerling, ouder of leerkracht heeft hier tot nog nu nog over geklaagd, ondanks het feit dat bijna alle leerlingen getint zijn. Er hangt namelijk helemaal geen negatieve sfeer rondom de echte Zwarte Piet. Het is een leuke, vriendelijke, en lieve man of vrouw die altijd vrolijk is en kindjes blij wil maken.

Altijd blije gezichten

De Julianaschool uit Bilthoven zegt ook nog nooit iets gemerkt te hebben van mensen die problemen hebben met het feit dat Zwarte Piet zwart is. Als blijkt dat Nederland echter de pieten niet meer zwart willen hebben, dan zal ook de Julianaschool mee veranderen, zegt zij. Kinderen of ouders (waarvan velen een kleurtje hebben) hebben nog nooit geuit dat ze het als vervelend ervaren dat de pieten zwart zijn. Er wordt altijd met dezelfde pieten gewerkt dat het feest heel leuk maakt voor de kinderen. Het is altijd een mooi feest geweest met vele blije gezichten.

Volwassenendiscussie

Deze voorbeelden maken duidelijk dat het echt gaat om een volwassenendiscussie. Kinderen kijken niet naar de kleur, maar naar wie je bent. Alleen volwassenen hebben er een probleem mee. Veel mensen zijn dan ook van mening dat basisscholen zich beter bezig kunnen houden met belangrijkere dingen, zoals kinderen leren rekenen of blind typen.

Sinterklaasliedjes ook op de schop?

Niet alleen de pieten gaan misschien op de schop, ook zijn er geluiden gehoord dat de Sinterklaasliedjes aangepakt moeten worden. Er zijn al enkele nieuwe Sinterklaasliedjes uitgebracht, maar scholen staan er nog niet om te springen deze te zingen.