Wat je moet weten met Huiswerkbegeleiding voor je kind

Tijdens de lagere school beginnen kinderen voor het eerst huiswerk te maken om het leren in de klas te versterken en uit te breiden en hen te helpen belangrijke studievaardigheden te oefenen. Het helpt hen ook verantwoordelijkheidszin te ontwikkelen, trots te zijn op een goed werk en een arbeidsethos waar ze veel baat bij zullen hebben. Ouders kunnen kinderen veel huiswerkhulp geven, vooral door van huiswerk een prioriteit te maken en hen te helpen goede studiegewoonten te ontwikkelen.

 

Waar kinderen ook huiswerk maken, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hun werkruimte:

 • goed verlicht is
 • comfortabel is
 • vol zit met schoolbenodigdheden
 • stil en vrij is van afleiding – tv, videogames, telefoontjes of andere familieleden

Als kinderen een computer nodig hebben voor huiswerk, probeer het dan op te zetten in een gemeenschappelijke ruimte, niet in een slaapkamer, zodat u het spelen van videogames, chatten met vrienden of het sturen van vrienden of het surfen op het internet tijdens het studeren kunt ontmoedigen. Overweeg ook ouderlijk toezicht, beschikbaar via uw internetprovider, en software die ongepast materiaal blokkeert en filtert. Ontdek welke sites de leraren van uw kinderen aanbevelen en voeg ze toe aan favorieten voor eenvoudige toegang.

 

De ondersteunende rol van een ouder

Als het gaat om huiswerk, wees er dan om ondersteuning en begeleiding te bieden, vragen te beantwoorden, hulp bij het interpreteren van opdrachtinstructies en het voltooide werk te beoordelen. Maar weersta de drang om de juiste antwoorden of volledige opdrachten te geven.

Focus op het helpen van kinderen bij het ontwikkelen van de probleemoplossende vaardigheden die ze nodig hebben om door deze opdracht heen te komen en anderen, en bied je aanmoediging als ze dat doen. Ze zullen zelfvertrouwen ontwikkelen en de liefde hebben om ervan te leren.

 

Hier zijn meer tips om het maken van huiswerk voor kinderen gemakkelijker te maken:

 • Maak een routine. Stuur het bericht dat schoolwerk een topprioriteit is met basisregels, zoals het instellen van een vaste tijd en plaats elke dag voor het maken van huiswerk. En maak duidelijk dat er geen tv, telefoontjes, videogamespelletjes, enz. Zijn, totdat het huiswerk is gedaan en gecontroleerd.
 • Strategiseren voor huiswerksessies. Leer kinderen om na te gaan hoeveel huiswerk er is en wat het inhoudt, zodat ze een strategie kunnen ontwikkelen die past bij hun werkdruk en temperament. Sommige kinderen willen misschien eerst de moeilijkere taken aanpakken – wanneer de mentale energieniveaus het hoogst zijn – terwijl anderen liever de gemakkelijkere taken overnemen. Door hen te helpen hun huiswerk te benaderen met een strategie wanneer ze jong zijn, leer je je kinderen dat later zelfstandig te doen. Laat ze een pauze nemen als dat nodig is en leid ze dan terug naar het huiswerk met nieuwe focus en energie.
 • Organiseer vaardigheden. Niemand wordt geboren met geweldige organisatorische vaardigheden – ze worden in de loop van de tijd geleerd en geoefend. De meeste kinderen komen voor het eerst in aanraking met meerdere leraren en klaslokalen op de middelbare school, wanneer organisatie een sleutel tot succes wordt. Leer uw kind hoe u een agenda of persoonlijke planner gebruikt om u te helpen organiseren.
 • Pas school toe op de ‘echte wereld’. Praat over hoe het leerproces nu van toepassing is buiten het klaslokaal, zoals het belang van het halen van deadlines – net als volwassenen in de werkwereld – of hoe de onderwerpen in de geschiedenisles betrekking hebben op wat er in het nieuws van vandaag gebeurt.

 

Huiswerkproblemen

Vooral als kinderen ouder worden, kan het huiswerk echt beginnen op te tellen en wordt het moeilijker om te beheren. Deze strategieën kunnen helpen:

 • Wees erbij. Je hoeft niet bij huiswerk te zweven, maar kunt er wel zijn voor het geval je het nodig hebt. Als je zoon is uitgeput door wiskundige problemen die hij al uren probeert op te lossen, stel dan voor dat hij even pauzeert, misschien door wat hoepels met je te fotograferen. Een frisse geest is misschien alles wat hij nodig heeft, maar wanneer het tijd is om terug te keren naar huiswerk, vraag dan hoe je kunt helpen.
 • Neem contact op met leraren. Houd het hele schooljaar goed contact met de leerkrachten om op de hoogte te blijven van de voortgang van je kind, vooral als je kind worstelt. Mis geen ouder-leraar conferenties en onderhoud een voortdurende dialoog. Leraren kunnen je vertellen wat er in de klas gebeurt en hoe je je kind kunt helpen slagen. U kunt ook vragen om op de hoogte gehouden te worden over quizzen, tests en projecten.
 • Vergeet de studievaardigheden niet. Studievaardigheden worden vaak niet benadrukt in scholen. Wanneer u uw kind helpt om voor een test te studeren, suggereer dan enkele effectieve studiestrategieën, zoals het gebruik van flashcards, of het maken van aantekeningen en onderstrepen tijdens het lezen.
 • Moedig kinderen aan om contact te maken. De meeste docenten zijn beschikbaar voor extra hulp voor of na school en kunnen ook andere bronnen aanbevelen. Moedig kinderen daarom aan om om hulp te vragen, maar vergeet niet dat kinderen op school worden beloond voor het kennen van de juiste antwoorden, en niemand wil graag opvallen door te zeggen dat ze die niet hebben. Prijs je kinderen voor hun harde werk en inzet.

Wacht niet op rapportkaarten om erachter te komen dat er problemen zijn op school. Hoe eerder u ingrijpt, hoe sneller u uw kind kunt helpen om weer op het goede spoor te komen.