3D scannen

Van begin tot eind, elke mogelijkheid om fouten en risico te verminderen hebben impact. Daarom staan nauwkeurigheid en veiligheid ​​voorop in elke fase binnen olie en gasexploratie, productie en distributie.

Onnauwkeurige maatregelen kunnen veiligheidsproblemen veroorzaken of creëren planningsproblemen die projecten vertragen waardoor kosten stijgen. Ook al raakt niemand gewond, het is erg duur om bijvoorbeeld veldlassen te vervangen en flink te bezuinigingen wanneer de vraag hoog is en speciale kranen en ander materieel benodigd zijn. De kosten vermenigvuldigen zich exponentieel gedurende het proces en vertragingen en veiligheidsovertredingen resulteren ook in dure boetes.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, passen steeds meer olie- en gasbedrijven 3D-scan service toe. Het scannen gaat snel en nieuwe ontwerpen resulteren in minder problemen dan voorheen. 3D scanning levert kostenbesparingen op door zuivere en nauwkeurige meetgegevens. Bij 3DLS hebben we reeds meer dan 1mln m2 in kaart gebracht dankzij laserscanning!

3D scanning voor Olie en Gas industrie

Laserscantechnologie is door de jaren heen ontzettend geëvolueerd naar een volwaardig en onmisbaar toepassing. 3D-laser scannen stelt je in staat om snel en nauwkeurige modellen te maken in de cloud, wat vooral belangrijk is bij het doen van
metingen. Tijdens de ontwikkeling van de bouw wil je al graag weten op welke afstanden bepaalde zaken gemonteerd moeten zijn zodat het risico op fouten nihil wordt. Door alleen al twee punten in de scan software te gooien kan een accurate meting uitgevoerd worden om de checken of de vooraf gedefinieerde specificatie nog voldoet. Met AsBuilt software kunnen we dit omzetten naar werkbare 3D modellen.

Laserscanning bevordert planning


Laserscangegevens zijn waardevol voor het plannen van onderhoud, bouw of ontmantelingsactiviteiten. Bijvoorbeeld, een veel voorkomend probleem is om grote apparatuur te krijgen in een bestaande installatie. Je hebt nauwkeurige tekeningen nodig, maar in veel gevallen tonen de originele plannen geen upgrades of wijzigingen. Met laserscannen kun je een puntenwolk maken, voer een snelle animatie uit en implementeer clash-detectie om ervoor te zorgen dat de apparatuur past – dit betekent een gigantische winst in tijd en planning op het project.

Installatie onderhoud en eventuele uitbreiding in de toekomst

Soms kan het ontzettend lastig zijn om precies te weten hoe zaken eraan toegaan binnen een fabriek, boorlocatie of pijpleiding. Maar met 3D scanning kunnen je alles duidelijk in kaart brengen en verhoudingsgewijs alles zo klein of groot maken als nodig. Ook kun je stressanalyses uitvoeren om te kijken of aanpassingen , dan wel uitbreidingsactiviteiten, überhaupt mogelijk zijn.

Regelgeving en documentatie

Omdat 3D laserscannen zorgt voor een nauwkeurige digitale weergave van een installatie of project dankzij een puntwolk van foto’s, is er een toegevoegde bewijsinformatie van verificatie. Dit is uitermate handig voor documentatie doeleinden, maar ook voor het nauwkeurig in kaart brengen van alle informatie in beeld aan toezichthouders en inspecteurs.

3D scannen bij 3DLS

Ben je nieuwsgierig geraakt door de mogelijkheden van 3D scannen? Maak dan een afspraak met een specialist bij 3DLS. Onze laserscanners hebben jarenlange ervaring in het in kaart brengen van allerlei soorten omgevingen en objecten en kunnen je zelfs helpen bij een Reverse Engineering. Neem contact op met onze 3D scanengineer Kees Brugman via +31 53 4800 557.