Alles voor de vechtsporter

Ook helemaal fanatiek aan de vechtsport, zoals boksen, kickboksen, grappling of MMA? Lees dan hier meer over waar je op moet letten voordat je aan een vechtsport begint.

Veiligheid gaat voor alles

Sporten is gezond en leuk! Dagelijks sporten duizenden mensen in de meest uiteenlopende soorten sporten, van individueel tot duo sport en teamsporten. Vechtsport is een van de meest bekende individuele sport in de wereld, met traditiegetrouw wat meer mannen dan vrouwen. Toch zien we de laatste jaren ook steeds meer vrouwen deelnemen een vechtsporten, zoals Judo, karate, Kickboks, Boksen, MMA en grappling. Vechtsport is een echte contactsport. Dat wil zeggen dat er altijd direct contact is tijdens het trainen en uiteraard helemaal bij wedstrijden. Contact vindt plaatst middels een slag, stoot, (houd) greep of val. Beoefen je een vechtsport, zorg daarom dan voor goede bescherming van je lichaam. Het is eenmaal onvermijdelijk dat blessures vaak in een klein hoekje zitten en dat is zeker het geval bij vechtsporten.

Om blessures te voorkomen kun je je lichaam beschermen met beschermende kleding, zoals een bitje en een tok. Een bitje is een kunststof mondstuk die je gebit beschermt tegen slagen. Een tok is een verhard kunststof plaat die het kruis beschermt, dit is met name van belang ( en eigenlijk een must ) voor mannen.

Het nut van goede vechtsport kleding

Naast beschermende kleding is het dragen van goede ondersteunende kleding ook van belang. Bij intensieve sporten is het belangrijk dat het lichaam goed ademt en zweet kan afvoeren. Daarnaast moet kleding functioneel zijn, dat wil zeggen dat kleding een goede pasvorm moet hebben en comfortabel op het lichaam moet zitten gedurende een training en / of wedstrijd. Voorbeelden daarvan zijn ( MMA ) rashguards en vechtbroekjes die voorzien zijn van goede stretch en strak om het middel geknoopt kunnen worden zodat ze niet van je middel afglijden.

Bokshandschoenen tot slot dienen een versteviging te bieden voor de polsen en een bescherming voor de duim Zulke handschoenen hebben meestal een beveiligd en verstelbaar klittenband en multi laags vulling, zodat de schoen zich perfect vorm om de hand en ook niet verder zal bewegen. Kortom, let goed op bij het aanschaffen van kickboks en vechtsport kleding op materiaal gebruik, pasvorm en comfort die blessures kunnen voorkomen.