Ecofashion ja of nee?

Er is al veel gezegd en geschreven over ecofashion en de vraag is of het eigenlijk allemaal wel zo “ecologisch verantwoord” is. Laten we eens kijken naar de producten die we de laatste tijd vaak tegenkomen in de modewereld. Afgelopen jaar zagen we een opkomende trend in ecofashion zonnebrillen, namelijk de houten zonnebril. En dit jaar zien we een ander product van hout in de trendlijsten, het houten horloge. Maar hoe milieuvriendelijk zijn deze producten?

Gebruik van hout

Door het gebruik van hout krijgen deze producten natuurlijk direct een “groene” stempel. Maar hier zit wel een addertje onder het gras. Zoals we allemaal wel weten wordt er op veel plekken in de wereld onachtzaam met ons milieu omgesprongen, met name in ontwikkelingslanden is duurzame bosbouw vaak ver te zoeken.

Duurzame bosbouw en keurmerken

Een product van hout is eigenlijk pas echt duurzaam wanneer bij de vervaardiging gebruik gemaakt wordt van hout dat op een verantwoorde manier gekapt is en waarbij veel aandacht wordt besteed aan duurzame bosbouw. Er bestaan diverse stichtingen die toezien op het naleven van regels voor verantwoorde bosbouw. Het in Nederland meest bekende keurmerk is dat van de Forest Stewardship Council, ofwel het FSC keurmerk.

 Hout recyclen

Er is ook een andere manier om gebruik te maken van hout, zonder dat dit een negatieve impact heeft op de natuur en het milieu en zonder dat hiervoor complete regenwouden de vernieling in geholpen worden. Het recyclen van hout is een perfecte manier om houten producten te maken zonder dat dit een negatief effect op onze omgeving heeft.

Er bestaan diverse fabrikanten die voor de productie van hun producten gebruik maken van gerecycled hout. Hierbij wordt hout afkomstig van de meest uiteenlopende producten gebruikt voor de productie van nieuwe producten, denk hierbij bijvoorbeeld aan het recyclen van oude skateboards voor houten zonnebrillen. Er worden zelfs oude whiskey vaten gerecycled, waarbij het nieuwe product direct een perfecte vintage uitstraling krijgt.