Europees patent

Je uitvinding beschermen  via Europees Octrooi

Wanneer je een innovatie doet, dan wil je dat veel mensen daarvan kunnen profiteren waar het gaat om gebruik. Tegelijkertijd wil je ook beschermen dat niemand met jouw uitvinding aan de haal gaat. Daarom is het handig dat je centraal kunt regelen dat er een Europees patent wordt aangevraagd. Je kunt dan in één keer een bescherming van je rechten regelen voor een gehele regio. Dit is vastgelegd in het Europees Octrooiverdrag. Dit vergt echter wel enig regelwerk waar je aandacht aan moet besteden.

Wanneer krijg je een octrooi?

Er zijn een aantal invalshoeken waarnaar gekeken wordt als je een Europees octrooi aanvraagt. Je moet bijvoorbeeld een product aanbieden dat nieuw genoeg is, innovatief genoeg is en ook de industriële toepasbaarheid wordt getoetst. Dit is belangrijk bij het bepalen van de mate waarin een octrooi rechtmatig is. Het kan daardoor ook wel lang duren voor je je patent binnen hebt. In sommige gevallen duurt een procedure tot wel vier jaar. Dit is nodig om alles volledig dicht te timmeren.

Hulp vragen

Nu kan dit allemaal best ingewikkeld zijn. Het is daarom misschien wel verstandig om hulp te vragen. Er zijn namelijk bureaus en bedrijven die zich hier mee bezig houden. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de verplichting om de aanvraag drietalig in te dienen. Het is dan vaak gemakkelijker om je te laten sturen door iemand die hier dagelijks mee aan de slag gaat. De bureaus kunnen al dit soort taken uit handen nemen. Het vragen van hulp kan dus zeer aantrekkelijk zijn.