Freedom to operate

Freedom to operate zonder gevolgen

Wanneer je ruimte ziet voor verbetering, bijvoorbeeld op de werkvloer, dan wil je daar natuurlijk graag gebruik van maken. Toch kan het zo zijn dat je daarmee onbedoeld iemands rechten schendt. Bovendien kan dit natuurlijk omgedraaid het geval zijn wanneer iemand jouw producten doorontwikkelt. Het is daarom ook belangrijk dat er regels rondom de mogelijkheden hiertoe zijn ontwikkeld. Dit noemt men ook wel freedom to operate. Zo kan er getest en ontwikkeld worden zonder overtreding. Dit kan overal anders zijn.

Specifieke regels bij freedom to operate

Waar het vooral om gaat is dat er geen inbreuk wordt gedaan op bestaande patenten of octrooien. Wanneer je dus iets nieuws op de markt brengt of het proces verbetert, dan moet het niet een bestaande formule in een ander jasje zijn. Hiermee schend je namelijk de rechten die de originele uitvinder heeft verworven. Dit kan flinke kosten met zich meebrengen en daar wil je natuurlijk niet mee geconfronteerd worden. Het is dan ook belangrijk om de zogenaamde freedom to operatie-onderzoeken te laten doen.

Specialisten inschakelen

Een dergelijk onderzoek doe je natuurlijk niet zelf. Al is het alleen al omdat dit onderzoek ontzettend veel tijd en werk in beslag neemt. Dat gaat natuurlijk allemaal ten koste van de dingen die je juist wel zou moeten doen. Laat daarom een gespecialiseerd patentenbureau dit voor zijn rekening nemen. Zij weten precies waarnaar te zoeken en waar dit ongeveer te vinden is. Daardoor kunnen zij veel grondiger te werk gaan in dezelfde hoeveelheid tijd. Door een specialist in te schakelen kan je dus alles goed juridisch dichttimmeren.