Hoe ontstaat zeevonk?

Zwemmen in vies water geeft geen fijn gevoel en al helemaal geen gevoel van ontspanning, zoals zou moeten. Vaak wordt vies water veroorzaakt door een verkeerde of niet werkende zwembadpomp of filter, maar aan zee werkt dat natuurlijk niet hetzelfde. Dat merkten ook duizenden strandgangers die afgelopen week een frisse duik wilden nemen in de Noordzee. Door de grootschalige aanwezigheid van zeevonk werd het verboden om te zwemmen.

Zeevonk, wat is het?

Zeevonk is een algsoort. Hij wordt tot 1 millimeter groot en komt voornamelijk voor in zout water. De alg ziet eruit als een ballon met een touwtje eraan, maar dan doorzichtig. Of zeevonk een plant is of een dier zijn onderzoekers nog niet uit maar feit is dat zeevonk zich voedt met andere organismen.

Lichtgevende alg

Bijzonder aan zeevonk is de kleur die het kan aannemen. Bij veel beweging van bijvoorbeeld de golfslag van de zee kan zeevonk oplichtten waardoor er een prachtige gloed over het water ligt. Deze kan overigens behalve rood/bruin ook blauw zijn. De rode gloed komt doordat de zeevonk is gaan bloeien en wanneer je er heel veel bij elkaar hebt krijg je dan een rode gloed.

Negatief zwemadvies

Vooral in deze grote aantallen kan zeevonk problemen voor de gezondheid opleveren. Het gaat dan om irritatie aan de luchtwegen of huid. Dat is ook de reden dat er een negatief zwemadvies gold aan de kust. Even werd er gevreesd voor plaagalg, dat is een soort alg die wel ontzettend giftig is. Gelukkig was het zeevonk wat waarschijnlijk binnen twee weken verdwenen is. Dan zijn ze als het ware uitgebloeid waardoor de gloed afneemt. Daarnaast kan de gloed ook afnemen wanneer de windrichting verandert of de golfslag toeneemt aangezien de algen dan worden verspreid.
In principe zwem je in zeewater altijd tussen de algen en dat is vrijwel altijd ongevaarlijk. Wel wordt het aangeraden om na het zwemmen even af te spoelen.