Hond met gedragsproblemen

In Nederland bezitten veel mensen een hond of kat, maar een groot deel hiervan heeft een hond met gedragsproblemen. Hoe komt het toch dat honden zich niet aan de regels houden? Ligt dit aan de baas of aan de opvoeding of toch echt aan de hond zelf? Hoe kunnen we een hond met gedragsproblemen helpen?

Eigenaar vaak schuldig aan slecht gedrag

Het zal u misschien niet verbazen, maar het merendeel van de honden met gedragsproblemen zijn vaak zelf niet schuldig aan dit gedrag. De fout die veel mensen maken is dat honden worden gezien als een soort tweede kind in het gezin. Zeker in de puppytijd krijgt de hond met gedragsproblemen teveel aandacht, waardoor later de problemen ontstaan. Denk hierbij aan sloopgedrag, in huis plassen en bijvoorbeeld erg onrustig zijn wanneer hij of zij wordt uitgelaten en dan met name richting andere honden. Deze honden zijn vaak niet genoeg gesocialiseerd. De oorzaak hiervan ligt zoals zojuist gezegd vaak bij de baas van de hond. Een hond is van oorsprong namelijk een vriend en zeker geen boosdoener.

Tips om gedragsproblemen te voorkomen:

Het kan vrij veel energie kosten om een hond met gedragsproblemen te helpen om zijn of haar problemen weg te nemen. Zeker wanneer deze problemen al voor een langere tijd spelen. Toch is het goed te doen, zeker wanneer u meer geduld kan opbrengen als de hond zelf. Het belangrijkste om te weten is dat een hond altijd onder u staat en zeker niet gezien mag worden als lid van het gezin. Een hond is geen kind, maar een hond. Een goede tip – wanneer de hond bijvoorbeeld erg druk is wanneer u thuis komt – is om de hond de eerste paar minuten gewoonweg geen aandacht te geven. Pas wanneer u het zegt mag de hond zich mengen in de huiskamer en niet eerder. Probeer dit ook vol te houden. De aanhouder wint immers.