Knikkerbaan, houten speelgoed met een vleugje heimwee.

Speelde u vroeger ook zo graag met knikkers? Het knikkerspel is een zeer oud klassiek spel dat vroeger voor zowel ergernis als vreugde zorgde. Heeft u wel eens heimwee naar uw eigen kindertijd en zou u graag zien dat uw kinderen ook plezier hebben met een houten knikkerbaan? Maar misschien bent u wel bang dat u of uw huisgenoten over de knikkers struikelen wanneer er binnenshuis met knikkers wordt gespeeld? Of wellicht bent u er bang voor dat kinderen de knikkers in hun mond stoppen en doorslikken…. Daar moet je natuurlijk helemaal niet aan denken!

Houten knikkerbaan, klassiek en modern!

Dan is een moderne houten knikkerbaan misschien wel de oplossing voor u en uw kinderen. Wanneer kinderen spelen met een moderne houten knikkerbaan, dan rollen er immers geen knikkers meer naar beneden, maar kleine houten autootjes. Hierdoor is de moderne knikkerbaan een stuk veiliger dan de “oude knikkerbanen”, maar zeker net zo leuk voor kinderen om mee te spelen.

Nog wel van deze tijd

Maar, behoort een houten knikkerbaan niet tot het verleden en past deze nog wel in de huidige snelle moderne tijd? Het antwoord op deze vraag is simpel en snel gegeven. Jazeker past dit klassieke houten speelgoed in deze tijd. Er is namelijk een duidelijke trend waarneembaar in onze maatschappij. Deze trend is al een tijdje aan de gang, maar heeft nu ook de houten speelgoedbranche bereikt. Deze trend is dan ook het best te omschrijven als de “hang naar vroeger”. Neem bijvoorbeeld auto’s. Verschillende fabrikanten brengen een klassiek model opnieuw uit. Wel aangepast naar de wensen en het comfort van deze tijd, maar duidelijk herkenbaar als “die auto van toen”. Voorbeelden hiervan zijn de Mini Cooper, de Fiat 500 en natuurlijk de Volkswagen Kever. Retro is het juiste woord hiervoor en dit zie je ook terug in muziekfestijnen. Ieder weekend is er wel ergens een “remember the eighthies-party” en ga zo maar door.

Nostalgie

Terug naar het houten speelgoed. Ouders waarderen houten speelgoed meer dan anders en zien erg graag hun kinderen hiermee spelen. Daarnaast speelt ook hier een vleugje heimwee naar hun jeugd een rol. Wie had er immer vroeger nu geen houten speelgoed? Dit in tegenstelling tot al het “schreeuwerige en tijdelijke plastic speelgoed” van vandaag de dag. Menigeen had vroeger zelf een houten knikkerbaan op hun kamertje staan en genoot van het omlaag rollen van de knikkers. Zoals gezegd zijn in de meeste gevallen nu de knikkers vervangen door houten autootjes, maar het plezier blijft hetzelfde. De “moderne” houten knikkerbanen zijn veelal uitgevoerd in moderne en frisse kleuren. Maar ook kom je knikkerbanen tegen in een bepaald thema, bijvoorbeeld in een stoere Formule 1 uitvoering of een uitvoering met vissen of pinguïns. De keuze en het aanbod zijn enorm, vooral in de online houten speelgoedwinkels. De traditionele fysieke speelgoedwinkels lijken wat argwanend en terughoudend te reageren op de huidige trend en het aanbod alhier blijft vaak klein en beperkt. Niet nodig, want er zal altijd vraag blijven naar klassiek houten speelgoed. Niet alleen vanwege de eerder genoemde “hang naar vroeger”, maar ook vanwege de degelijke en duurzame uitstraling. Neem dan ook eens de tijd om op zoek te gaan naar houten speelgoed, verbaas u over het aanbod en de keuze en verras niet alleen uw kinderen, maar ook een beetje u zelf!