Persoonlijk leiderschap

“Persoonlijk leiderschap is de wens van een individu om de leiding te nemen over zijn of haar eigen leven.”

Persoonlijk leiderschap gaat over het in eigen handen nemen van je leven en verantwoordelijkheden. Onderdeel van groeien als leider is om altijd klaar te staan ​​om je capaciteiten en sterke punten uit te breiden. Het gaat er ook om dat je de moed hebt om iets te zeggen, zelfs als je niet zeker bent van jezelf.

Leiders moeten de moed hebben om zichzelf vooruit te helpen en voor hun standpunt te pleiten. Effectieve leiders nemen ook de moed om steun te vragen en doen de moeite om goed voorbereid te zijn wanneer ze met grote uitdagingen worden geconfronteerd. Hulp zoeken is een daad van moed en het geeft anderen de vreugde te weten dat ze hebben bijgedragen.

Verantwoordelijkheid, vastberadenheid, volharding en strategie maken deel uit van leiderschap. Een gemakkelijke manier om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven, is door doelen te stellen die je wilt bereiken. Weet u waar u over 2 weken, 2 maanden of zelfs 2 jaar wilt zijn?

Doelen zijn dingen die je wilt doen, ofwel grote dingen op de lange termijn, zoals afstuderen aan de universiteit / een gezin stichten / timmerman worden / kunstenaar worden, etc., of kortetermijndoelen zoals leren tekenen. Door te leren hoe je doelen kunt stellen en er vervolgens naar toe te werken, kun je je beter over jezelf voelen door je een gevoel van trots en prestatie te geven.

Je oefent!

Werken aan uw doelen om persoonlijk leiderschap te bereiken:

 • Neem de tijd om duidelijk te definiëren wat u wilt en of u dit realistisch kunt nastreven.
 • Denkt na over uw langetermijndoelen en kortetermijndoelen.
 • Maak uw doelen SMART
 • Specifiek: weet precies wat u wilt bereiken.
 • Meetbaar: een doel moet een einde hebben, zodat u kunt zien wanneer u klaar bent.
 • Haalbaar: sommige doelen zijn buiten bereik, hoe hard je ook je best doet.
 • Relevant: vraag uzelf af of dit onderwerp ertoe doet en of u er in deze context aan zou moeten werken.
 • Tijdgebonden: geef jezelf een tijdsbestek om af te ronden.
 • Zorg dat je onderweg mijlpalen hebt om te laten zien dat je op weg bent naar je doel. Als je bijvoorbeeld op de lange termijn een artiest wilt worden, zijn enkele mijlpalen op korte termijn: leer tekenen; inschrijven voor de kunstacademie; doe een tentoonstelling van mijn werk voor vrienden en familie, enz.

Om uw doelen te bereiken, kunt u een actieplan ontwikkelen. Er zijn vier cruciale stappen om een ​​actieplan te ontwikkelen

 • Stel een doel voor uw leven vast
 • Bereid een aantal activiteiten voor die u gaat doen om uw doel te bereiken en verbind u ertoe om obstakels aan te pakken om het doel te bereiken
 • Voer het actieplan uit, maar houd er rekening mee dat de best opgezette plannen soms fout kunnen gaan, dus wees flexibel en creatief
 • Houd uw mijlpalen bij om uw voortgang bij te houden en breng wijzigingen aan terwijl u verder gaat; soms moet u uw doelen misschien veranderen!

Leiders hebben niet altijd de controle over wat er met hen gebeurt. U moet snel kunnen nadenken om te reageren. Je moet op snel veranderende situaties kunnen reageren door alert te blijven op wat er om je heen gebeurt, zodat je gepast kunt reageren.