Stappenplan bedrijf starten

Elk jaar starten meer dan 100.00 startende ondernemers met hun eigen bedrijf. Als ze hun eigen bedrijf starten, nemen ze vaak niet de tijd om zichzelf goed voor te bereiden op het zijn van een ondernemer en weten ze vaak niet eens welke stappen ze moeten nemen, om succesvol te worden als ondernemer. Hieronder de stappen die je als startende ondernemer moet nemen om succesvol te kunnen worden.

Stappenplan bedrijf starten

Het is belangrijk de onderstaande stappen uit te voeren in de volgorde waarin ze vermeld staan, zodat je genoeg voorbereidende werkzaamheden gedaan hebt en kennis hebt om de volgende stap uit te voeren.

Breng jouw kwaliteiten in kaart
Denk eraan dat het starten aan een bedrijf niet makkelijk is en dat je dus veel tijd zal moeten spenderen aan je bedrijf. Wil je succesvol worden en de passie hebben om door te zetten als het wat minder gaat, zal je moeten ondernemen in het gebied waar jouw kwaliteiten liggen.

Verken de markt
Is er vraag in de markt naar jouw product of dienst? Doen andere bedrijven al wat jij wilt gaan doen? Of is het een totaal nieuw product of dienst? Houdt er rekening mee, dat als het product of de dienst die jij wilt gaan verkopen nog niet bestaat in de markt, je de kans hebt dat hier een reden voor is; er zijn geen klanten voor dit specifieke product of dienst. Het is vaak (niet altijd) beter om al te zien in de markt dat er vraag is naar jouw product of dienst dan dat je de vraag moet gaan creëren.

Kies een bedrijfsnaam
De naam van jouw bedrijf is één van de belangrijkste zaken van jouw bedrijf. Zorg er altijd voor dat de naam makkelijk te onthouden is. Zorg er ook voor dat je eerst onderzoekt of de naam niet al gebruikt is en of de naam al gebruikt word als domeinnaam en in alle social media accounts.

Kies de rechtsvorm van jouw bedrijf
Er zijn twee vragen die je jezelf moet stellen om erachter te komen welke rechtsvorm je het beste kan hanteren als je jouw bedrijf start. De eerste vraag is ben je alleen of met meerdere personen eigenaar van het bedrijf? Als je alleen begint is de kans groot dat een eenmanszaak voldoet. De tweede vraag is of je met je privévermogen aansprakelijk wilt zijn voor de risico’s van jouw bedrijf. Als je dit absoluut niet wilt, dan is de B.V. de beste optie die er is.

Bepaal je marketingstrategie
Alvorens je een marketing strategie gaat bepalen zal je eerst een concurrentie analyse moeten uitvoeren. Met een concurrentie analyse breng je de grootste en belangrijkste en meest directe concurrenten in kaart. Wat doen jouw concurrenten? Wat is succesvol? Welke kansen laten zij liggen en kan jij oppakken met jouw bedrijf? Daarnaast is het belangrijk om jouw klanten in kaart te brengen en te ondervragen in een marktonderzoek. Wat willen de klanten bereiken? Wat zijn hun problemen? Waarnaar zijn ze op zoek?

Schrijf een ondernemingsplan
Het is belangrijk om een ondernemingsplan te schijven om twee redenen. Allereerst om potentiele geldschieters (zoals een bank) te overtuigen van de potentie van jouw idee. Daarnaast is het belangrijk voor jezelf om je idee op papier te zetten, omdat je merkt dat je vaak niet over alles al nagedacht hebt en er vragen zijn en informatie mist. Opschrijven van jouw idee zorgt ervoor dat je alles helder hebt, voor jezelf en voor de eventuele financiers.

Regel je financiën
Het hangt af van hoeveel startkapitaal je nodig hebt en hoeveel kapitaal je zelf hebt, om te kunnen bepalen hoeveel geld je nog bij moet gaan lenen. Probeer met zo weinig mogelijk geld te starten, zodat je vroeg genoeg kunt zien of jouw idee wel kans van slagen heeft.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Dit is slechts een formaliteit. Je moet je bedrijf wel ingeschreven hebben voordat je wat gaat verkopen. Bij de inschrijving ontvang je namelijk jouw BTW/belasting nummer, wat je moet hebben om met jouw bedrijf deel te kunnen nemen aan het “economische verkeer”.

Ga de markt op en vindt klanten
Dit is de belangrijkste stap die je zult blijven herhalen, het hele bestaan van jouw bedrijf lang. Zolang je klanten kunt vinden zal je blijven bestaan, zodra je dit niet meer kunt, is het over en uit. Focus je daarom op de verkoop en marketing van jouw producten en je zult een succesvol bedrijf op bouwen.

Wil je meer informatie over het starten van jouw bedrijf? Wil je gedetailleerdere informatie over het stappenplan bedrijf starten? Ga dan naar 123bedrijfstarten.nl.