De belangrijkste onderdelen van WordPress

WordPress is eenvoudig, betrouwbaar en een snel systeem die perfect aansluit op de wensen van veel ondernemers en particulieren. Maar hoe werkt het systeem nou precies als je nog nooit eerder met WordPress hebt gewerkt?

De belangrijkste onderdelen van WordPress

Er zijn een aantal onderdelen belangrijk indien je nooit gewerkt hebt met WordPress. Het aanmaken van berichten, aanmaken van pagina’s, menu instellen, installatie van plug-ins en het installeren van een thema.

Het aanmaken van een bericht

Wanneer je eenmaal inlogt via jouwwebsite.nl/wp-admin dan kom je in het dashboard van jouw website. Aan de linkerkant zie je het kopje “berichten” staan. Hier kun je nieuwe berichten aanmaken of wijzigen. Voordat je berichten aan gaat maken is het belangrijk dat je begrijpt wat het verschil is tussen een bericht en een pagina.

Een nieuwsbericht is een bericht wat toegevoegd kan worden aan een pagina die vooraf ingesteld is, via ‘instellingen’ > ‘schrijven’. Je kunt dus een specifieke pagina instellen waar je alle nieuwsberichten wilt tonen. De aangemaakte nieuwsberichten komen dan automatisch op deze pagina te staan. Het wordt veelal gebruikt als blog. Een pagina is een aparte pagina die je kunt toevoegen aan het menu.

Nieuwsberichten kun je standaard onderverdelen in categorien. Met pagina’s kun je dit niet, al zijn er wel plug-ins mogelijk die je in staat stellen om dit wel te doen.

Het aanmaken van een pagina

Het aanmaken van een pagina binnen WordPress gaat op dezelfde manier als het aanmaken van een nieuwsbericht.

Het installeren van een plug-in

Je kunt eenvoudig plug-ins installeren via het dasboardkopje ‘plug-ins’. Het voordeel van het installeren van een plug-in via het dashboard is dat je kunt zoeken op alle plug-ins in de database van WordPress. Je kunt ook handmatig een plug-in installeren via de FTP, maar dit is veel meer werk.

Het installeren van een thema

Een thema kun je op dezelfde methode zoeken en installeren als een plug-in. Je kunt klikken op het kopje ‘Weergave’ > ‘Thema’s’ en kunt hier kiezen uit een database met gratis thema’s. Je kunt ook extern een thema kopen via bijvoorbeeld Themeforest. Deze zul je dan moeten uploaden met behulp van een FTP-account.

Het instellen van het menu

Het menu instellen kan via ‘Weergave’ > ‘Menu’s’. Er zijn twee mogelijkheden om een menu in te stellen. Je kunt handmatig de top-navigatie instellen, maar je hebt ook de mogelijkheid om aan te vinken dat nieuwe pagina’s automatisch aan het menu worden toegevoegd.

Op zoek naar meer informatie? Bekijk nu de volledige WordPress handleiding!