Een online shop beginnen? Met behulp van WooCommerce!

Heb je een winkel en wil je graag je producten online verkopen? Bekijk dan nu de mogelijkheid om eenvoudig een webshop te beginnen met behulp van WordPress in combinatie met WooCommerce.

Waarom kiezen voor WooCommerce wanneer je ook voor een volledige webshop kunt kiezen?

Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van open source webshop-software. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor PrestaShop, Magento of OpenCart. Toch is WooCommerce een geschikte concurrent vanwege de simpliciteit, het werkt samen met WordPress en indien je niet meer dan 2500 artikelen verkoopt dan is het een prima oplossing voor jouw online shop.

Hoe zet je een webshop op met WordPress en WooCommerce?

De allereerste stap is het opzetten van je eigen WordPress-website. Tegenwoordig kun je met een aantal klikken WordPress installeren op je webhosting-pakket, met behulp van Installatron. Eenmaal WordPress geinstalleerd kun je direct inloggen op de back-end van je website. Je kunt hier via “Plugins” zoeken naar WooCommerce. De plug-in is volledig gratis. Je hebt wel extra uitbreidingsmogelijkheden die via Woothemes worden aangeboden, hier zitten vaak wel kosten aan verbonden. Essentiële uitbreidingsmogelijkheden zijn vaak het efficiënt verzenden van je producten. Je wilt bijvoorbeeld niet 10x verzendkosten berekenen, indien iemand 10 producten tegelijk koopt. Tevens wil je slim verzenden, je wilt indien de afmetingen dit toelaten alle 10 de producten tegelijk verzenden in een enkele doos.

Aantal tips voordat je begint met een online shop.

Zorg dat je plan van aanpak klaarligt. Je moet vooraf weten hoe je het logistiek proces aanpakt. In principe moet je dit kunnen dromen indien iemand een bestelling plaatst.
Zorg tevens dat je vooraf weet hoe en op welke manier je bezoekers gaat bereiken. Verwacht namelijk nooit dat je direct producten gaat verkopen indien je geen budget vrij maakt voor je marketing. Zorg voor diversiteit en probeer zoveel mogelijk bezoekers te bereiken via verschillende kanalen, waaronder SEA,SEO, linkbuilding, content marketing, lokaal adverteren, social media etc.. Je nieuwe domeinnaam heeft tijd nodig om sterker te worden, je domeinnaam wordt sterker indien je sterke inkomende links naar je website krijgt. Tevens is het verouderen van je domeinnaam een meespelende factor om beter gevonden te worden.

Wat is SEO en hoe zet ik dit in voor mijn webshop?

Het voordeel van WordPress in combinatie met WooCommerce is dat je heel gemakkelijk een blog naast je website op kunt starten. Een blog is een uitstekende manier om content aan je webshop toe te voegen. Natuurlijk zijn de productbeschrijvingen ook belangrijk en moet je te allen tijde ervoor zorgen dat je producten zeer uitgebreid beschreven worden. SEO is het optimaliseren van deze pagina’s door de termen te verwerken in de titels van het product en een bepaalde keyword density aan te houden van +/- 2%.
Via een blog kun je teksten schrijven over bijvoorbeeld leuke evenementen etc. Stel je begint een online shop voor mountainbikes & gear, dan is het verstandig om in je blog te schrijven over artikelen die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld over een specifieke tourtocht en dan verwijs je in de tekst richting welke producten je het best hiervoor kunt gebruiken.

Succes met het opstarten van je webshop