Google ontwikkelt een nieuwe versie van Google Play Services

Android is het meest gebruikte besturingssysteem op smartphones. In bepaalde gebieden zijn zelfs 80 procent van de mobiele telefoons voorzien van deze software. Dat betekent dat slechts 1 op de 5 toestellen op iOS, Windows Phone, Firefox of een ander OS draaien. Daardoor kun je stellen dat Google Play Services zoals de Play Store veel gebruikt worden.

De nieuwste update heeft ervoor gezorgd dat gebruikers beter beschermd zijn tegen virussen en andere malware. Er verschijnt namelijk regelmatig kritiek dat Android veel malafide apps in de applicatiewinkel heeft staan en dat hackers gemakkelijk kunnen inbreken op toestellen. De komende update en software zoals Samsung Knox proberen dit soort problemen te voorkomen.

Daarnaast wordt inloggen op websites makkelijker zijn en worden er extra features voor het vergrendelscherm uitgerold. Google wil zich tevens meer gaan richten op het bieden van goede back-up mogelijkheden. De telefoon wordt steeds vaker gebruikt als een dms (document management systeem) en bij verlies moeten gegevens natuurlijk niet voor altijd verloren gaan.

Hoe werkt het back-uppen?

In de huidige versies van Android is er maar een minimale ondersteuning voor back-ups aanwezig. Er worden slechts een aantal apps hersteld en foto’s zijn op te slaan via Google+. Op dit moment kunnen niet alle gegevens zoals statistieken of wachtwoorden van apps makkelijk worden hersteld. In de nieuwe versie van Google Play Services wordt dit verbeterd.

Zo wordt het eenvoudig om gegevens van een telefoon of tablet naar een ander apparaat over te zetten. Het back-uppen gaat via een NFC-verbinding, blijkt uit uitgelekte documenten. Daarbij worden de twee apparaten tegen elkaar gehouden en kan de data overgeplaatst worden.

Wanneer is de Play Services update beschikbaar?

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer Google de update gaat uitrollen. Het zijn nog geruchten en de internetgigant zal de mogelijkheden voor back-uppen eerst officieel aankondigen. Omdat het een redelijk uitgebreide feature is, zou hier zelfs een speciale mogelijkheid voor uitgekozen worden. Er wordt gedacht aan het Android L event dat mogelijk medio oktober plaatsvindt. Waarschijnlijk kunnen gebruikers met toestellen op Android 4.0 of hoger de back-up functionaliteit benutten.