Waar moet ik op letten tijdens het starten van een website?

Je wilt graag een website maken, maar je hebt geen ervaring met websites of geen technische kennis. Wat heb je allemaal nodig om een privé- of zakelijke website online te tonen? Hieronder wordt een uitgebreide uitleg gegeven over de onderdelen waar jij op moet letten.

Welke domeinnaam kies je?

Allereerst is het belangrijk dat je nadenkt over de keuze van je domeinnaam. De domeinnaam zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk je website onthouden. De domeinnaam wordt gekoppeld aan een ip-adres van de server die de opslag van jouw website bestanden verzorgt.

Nu wordt hierboven al vermeld dat de domeinnaam ervoor zorgt dat je gemakkelijk een website kunt onthouden. Bij grote instanties en bekende merken is het daarom belangrijk dat de naam zo kort mogelijk en zo pakkend mogelijk is, zodat iemand eenvoudig aan jouw naam terugdenkt indien deze na een product of dienst zoekt. Echter blijkt uit onderzoek dat perfect match domeinnamen nog steeds goed scoren in de zoekmachines. Domeinnamen met zoektermen. Wil je op de Nederlandse markt gevonden worden, zorg dan dat je een .nl of een .com domeinnaam vastlegt. Het is niet onmogelijk met een andere extensie, maar het wordt een stukje eenvoudiger met de juiste extensie.

Tevens kun je onderscheid maken in de namen, zo heb je A-,B- en C-termen. Een A-term domeinnaam is bijvoorbeeld een domeinnaam die bestaat uit 1 woord. Bijvoorbeeld: “fietsen.nl”. Deze domeinnamen zijn erg lastig te krijgen en deze termen zijn vaak al vastgelegd. De prijzen van deze domeinnamen kunnen oplopen tot miljoenen.

Waar host jij jouw website?

De webhosting van jouw website is een belangrijk onderdeel voor een succesvolle online campagne. Je moet de webhosting zien als de fundering van je website. Niet alleen verzorgt de webhosting de opslag van je website maar tevens de opslag van je e-mail. Ook heeft de infrastructuur van de webhoster invloed op de snelheid van je website. Iedereen wil graag een snelle website en ook de zoekmachines zien snelheid als een kleine factor om jouw website beter in de resultaten te tonen.

Je kunt onderscheid maken in de volgende soorten webhosting: Shared, Dedicated, Co-located, VPS (Managed/Unmanaged). De goedkoopste vorm is shared webhosting, hierbij sta je met meerde websites op een enkele server. Shared is prima voor kleine tot middelgrote ondernemers, indien je meer dan 5 a 10.000 bezoekers per dag ontvangt met een grote website, dan worden de andere soorten webhosting interessant. Ook indien je bepaalde pieken hebt met extreem veel verkeer kun je het best even contact opnemen met de webhoster om te achterhalen wat voor jouw de beste mogelijkheid is zodat je geen invloed hebt op andere websites en dat jouw website altijd online is.

Keuze voor design en contentmanagementsysteem

Je kunt een webdesign op maat laten maken, maar je kunt ook kiezen voor een thema. Er zijn diverse soorten thema’s beschikbaar, echter is het vaak zo dat duizenden andere websites hetzelfde thema gebruiken.

Ook moet je nog een keuze maken uit een cms-systeem. Er zijn drie grote cms-systemen die veelal gebruikt worden: WordPress, Joomla of Drupal. Het is vaak een zeer persoonlijke vraag welke je het beste vindt werken. Toch zie je dat veel webmasters gebruik maken van WordPress vanwege de simpliciteit.