3D laserscanning is de toekomst

Het begin: wat is 3D laserscanning?

Je komt het overal tegen en je leest het steeds vaker. 3D scanning (of meer precies 3D laserscanning). Wat is het precies en wat kun je ermee als organisatie of bedrijf? Om het kort toe te lichten in begrijpelijke taal:

3D scannen lijkt op 3D printen, maar is eigenlijk het tegenovergestelde. We spreken ook wel Laser Digitalisering, 3D LaserScanning of 3D Imaging. Waar bij 3D printen een 3D model tot een fysiek object wordt uitgeprint, wordt bij 3D scannen een fysiek object juist gedigitaliseerd en geëxporteerd naar een bestandsformaat dat geschikt is voor een 3D computerprogramma.

Oftewel: Het A4’tjes wat je in je scanner legt om een digitale kopie te maken, gebeurd ook met 3D scanning. Alleen worden hier 3D objecten gedigitaliseerd en omgezet naar een bestand die vervolgens weer te analyseren is. Een populaire 3D scanner om dit mee te doen is bijv. de FARO laser scanner. Deze compacte en lichtgewichte 3d scanner ondersteunt de nieuwste technieken om nauwkeurig en snel een volledige 3d scan te maken van een gebouw of installatie.

Toepassing van 3d laserscanning

3D scanners worden gebruikt om kleine of grote objecten te meten, en in 3-dimensionaal te digitaliseren. Het kan voor allerlei toepassingen ingezet worden. zoals het maken van 2D tekeningen, BIM-modellen voor gebouwen, reverse engineering en voor het maken van bestanden voor 3D printen. Maar 3D scanning kan ook gebruikt worden voor het documenteren van belangrijke historische data, zoals archeologische vondsten en monumentale panden. De scan data kan namelijk laten zien hoe eventuele verzakkingen en vervormingen tot uit komen. Data wat voor archeologen en historici erg belangrijk kan zijn.

Goedkope vs Duurdere 3D scanners

Het mag duidelijk zijn dat 3D scanning vele toepassingen ken in in diverse sectoren. Het gevolg is dat er daarom ook steeds meer goedkopere 3D scanners op de markt komen, waardoor niet-ervaren gebruikers zelf ermee aan de slag kunnen gaan voor het maken van 3d scans. Dat kan, echter deze goedkopere oplossingen zijn duidelijk inferieur aan professionele 3D scanners. Vaak kunnen goedkopere scanners die dezelfde data kwaliteit leveren als de zwaardere en duurdere varianten. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, mits de gevraagde data eisen ook niet hoog zijn. Wil je echter hoogwaardige data zonder al te veel ruis verzamelen voor bijvoorbeeld nauwkeurige pointclouds metingen, dan is altijd het advies om een specialist 3D scanning bureau in te schakelen. Deze duurdere investering kan op de langere termijn juist kostenvoordeel opleveren, doordat betere data is verzameld waarop weer betere keuzes genomen kunnen worden. Let op: Data wat eenmaal is verzameld kan niet verbeterd worden.

Betere keuzes maken voor de toekomst dankzij 3D laserscanning

3D scanning biedt de oplossing voor het maken van een ‘digitale vingerafdruk’ van de bestaande situatie, zodat de impact van een verbouwing of installatie-uitbreiding vooraf een stuk betrouwbaarder kan worden ingeschat. Aansluitend kunnen in een integraal 3D CAD master model alle actuele 3D structuren gedocumenteerd worden (gebouw, installatietechniek en processen). Op deze manier is het mogelijk om bij een bouwproces, renovatie of verbouwing de kosten beheersbaar te houden en op deze manier onaangename verassingen te voorkomen.

Zoekt u een betrouwbaar partij op het gebied van 3D scanning? Ga dan naar 3DLS.nl, een deskundig bureau met meer dan 850.000m2 scan ervaring!