Lightning kabel kopen

Apple heeft voor het eerst in negen jaar een nieuwe connector geïntroduceerd voor iPhones, iPods en waarschijnlijk binnenkort ook voor iPads.  Er is een nieuwe 8-pins-lightningaansluiting gekomen in de plaats van de 30-pins dockconnector.

Informatie lightning kabel kopen

Er zijn  een aantal kenmerken van lightning benoemd tijdens het Media Event. het maakt niet uit hoe je de kabel aansluit, omdat de voor- en achterkant identiek zijn, ook wordt de functie van de contactpunten aangepast op de aangesloten accessoire en de connector is volledig digitaal. Er kwamen door de onvolledige uitleg over lightning op het evenement veel vragen los: waren telefoonmakers niet verplicht om een Micro-USB-kabel te maken voor Europese consumenten, welke signalen gaan er wel doorheen en welke niet en komen er lightning-adapters. Kortom de mensen wilden informatie over lightning kabels. Inmiddels is er duidelijke informatie over lightning kabels gekomen. Ik zet de belangrijkste informatie over lightning kabels op een rij:

USB 2

Je zou verwachten dat de USB 2-standaard van de 30-pins dockconnector een tragere datadoorvoer ondersteunt dan de lightning kabel. De meeste MacBooks hebben nu ook een USB 3.0 aan boord en de meeste Macs worden inmiddels uitgerust met Thunderbolt. De lightning kabel blijkt echter nog steeds een USB 2-aansluiting te hebben. De USB 2-standaard is relatief oud en lijkt een conservatieve keuze. Er is toch een logische verklaring te vinden voor deze keuze. Zowel Thunderbolt als USB  3 zouden immers extra controllerchips in de iPod/iPhone of kabels vereisen. Dit zou ervoor zorgen dat de lightning kabel duurder en groter werd.  Daarbij heeft de hogere snelheid alleen nut bij het synchroniseren van het apparaat terwijl dit steeds meer door de lucht via 3G of wifi gebeurt.

Micro-USB

Apple voegde zich in 2012 bij een groep grote telefoonfabrikanten die afspraken om hun telefoons geschikt te maken voor micro-USB op last van de Europese Unie. Consumenten die van telefoon wisselden zouden op die manier geen adapters meer weg hoeven gooien. Apple deed dit echter niet, maar introduceerde daarentegen een 30-pins-naar-micro-USB-converter die 9 euro per stuk moest opbrengen. Apple heeft met de iPhone 5 er dus opnieuw niet voor gekozen om micro-USB  als nieuwe standaard te gebruiken. In de Europese Online Apple is al wel een ligthning-naar-micro USB-kabel opgedoken. Je kunt dit blokje alleen los kopen, omdat de kabel niet genoemd staat bij de standaard meegeleverde accessoires voor de iPhone 5. Je betaalt er 19 euro voor.

Converter

Om 30-pins-accessoires te kunnen gebruiken op een nieuwe iPhone is samen met de nieuwe lightning-standaard een converter aangekondigd. Het was niet helemaal duidelijk welke signalen er niet en welke signalen er wel door de kabel zouden gaan. Om te evalueren van 30 naar 8 contactpunten moet je bepaalde functionaliteit loslaten. Er kwam uit dat er inderdaad meer uit een originele 30-pinskabel komt dan uit de nieuwe kabel. Datadoorvoer via USB, analoge audio, stroom en audio via USB komen door via de converter. Je kunt je oude DAC’s, opladers, accu’s en speakerdocks dus blijven gebruiken met een converter.

Lightning kabel kopen

Wil jij een lightning kabel kopen? Een lightning kabel kun je gemakkelijk op internet bestellen, bijvoorbeeld bij www.lightningkabel.net.