Men koopt meer woningen naarmate leeftijd stijgt

Volgens een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster kopen mensen naarmate ze ouder zijn meer woningen. Deze twee organisaties zijn tot deze conclusie gekomen na analyse van cijfers over de woningmarkt. Voor mensen boven de 55 jaar kopen meer woonhuizen, wat betekent dat de ouderen de woningmarkt weer nieuw leven in blazen.

Ouderen kopen meer woningen

65- plussers kopen het dubbele aantal woningen als vijf jaar geleden. Jongeren tot 25 jaar oud daarentegen kopen juist 23 procent minder huizen als vijf jaar geleden. Ook mensen tussen de 25 en 45 jaar oud kosten meer woningen dan vijf jaar geleden, alhoewel het niet zoveel meer is als ouderen. Zij kochten namelijk 27 procent meer woningen als vijf jaar geleden in dezelfde maand. Er was een mooie constante lijn te zien in de stijging in verkoop van woningen naarmate de leeftijd stijgt. 65- plussers kochten maar liefst 133 procent meer woningen ten opzichte van vijf jaar geleden.

Hypotheek jongeren onder water

Er zijn meerdere factoren die ten grondslag liggen aan deze stijging. Als eerste reden kan worden gegeven dat de groep ouderen in Nederland alleen maar groeit. Ten tweede heeft deze groep mensen meer geld in hun woning zitten, ook al zijn de prijzen op de woningmarkt gekelderd. Ouderen hebben hun woning waarschijnlijk voor veel minder geld gekocht destijds, wat het makkelijk maakt om het weer in de verkoop te zetten in tegenstelling tot jongeren. Hun huizen zijn vaak juist minder waard geworden dan er aan geld in zit. Doordat de hypotheek in die gevallen onder water staat zijn zij genoodzaakt te blijven zitten waar ze zitten. Het aanschaffen van een dakkapel of een elektromagneet om de deur makkelijk open te houden zal weinig extra waarde opleveren. Daar komt nog bij dat banken ook niet meer zo makkelijk meewerken en kom je niet zomaar meer aan een hypotheek. Dat raakt vooral jongere mensen.

Ommekeer

Gelukkig is er wel een duidelijk ommekeer in de woningmarkt merkbaar. De huizenprijzen stijgen nu al vijf maanden op rij wat de gemiddelde verkoopwaarde op dit moment hetzelfde is als in mij 11 jaar geleden.