Voor en nadelen tijdelijk verhuren van koopwoningen

Stel u bezit twee koopwoningen. Een oude die te koop staat en een nieuw gekochte woning. Op beide woningen rust een hypotheek met dubbele woonlasten als gevolg. Om de lasten te dekken besluit u om uw oude koopwoning tijdelijk te verhuren. Maar wat zijn de voor en nadelen van het tijdelijk verhuren van uw koopwoning?

Voordelen

Als u twee koopwoningen bezit kunt u op grond van de leegstandswet uw te koop staande woning tijdelijk verhuren. Het voordeel hiervan is dat u met de onbelaste huurinkomsten uw lasten (gedeeltelijk) kunt dekken. Hierdoor kunt u een slechte periode binnen de woningmarkt overbruggen. Door via de leegstandswet te verhuren ontstaat er geen huurrecht en huurbescherming. Dit betekent dat de huurder de woning na de overeengekomen huurperiode de woning verplicht moet verlaten. Voor u betekent dit dat u bij een eventuele verkoop uw oude koopwoning gegarandeerd kunt opleveren. Als eigenaar mag u maximaal 5 jaar verhuren. Uw oude koopwoning moet zichtbaar te koop staan. Een vergunning van de gemeente is noodzakelijk.

Nadelen

Als u uw oude koopwoning verhuurt, valt deze in box 3. Belasting uit sparen en beleggen. Dit betekent dat u geen hypotheekrenteaftrek meer heeft en u vermogensbelasting over de huur en de waarde van uw woning betaald. Het is daarom belangrijk om eerst een berekening te maken tussen de opbrengsten en hypotheeklasten. In de meeste gevallen is het verhuren van een woning voordelig. Met de extra huurinkomsten (in Amsterdam gemiddeld E 1500 p.m.) kunnen de hypotheeklasten vaak worden gedekt.

Naast de hypotheekrenteaftrek, kan het ook zijn dat u meer aan verzekering moet betalen of een aparte verzekering moet afsluiten. Veel verzekeringsmaatschappijen staan vanwege de extra risico’s tijdelijk verhuren niet toe. Lees daarom de voorwaarden goed door. Keert uw verzekering geen schade bij tijdelijk verhuur? Laat de huurder dan zelf een inboedelverzekering afsluiten. Door de huurder een eigen verzekering af te laten sluiten loopt u zelf minder risico’s op claims ingeval van schade of inbraak. Wil je zelf de risico’s op schade beperken? Haal dan uw dure spullen weg en verhuur dan je woning gestoffeerd of deels gemeubileerd.

Overweging tot tijdelijk verhuren

Uw appartement of huis verhuren Amsterdam doet u niet zomaar. Als verhuurder wilt u de risico’s tot het minimum beperken en alles juridisch goed regelen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat informeren door een makelaar. Vraag uw makelaar Amsterdam om advies zodat het verkopen en verhuren van uw koopwoning vakkundig geregeld wordt.