Wegenbelasting

Wegenbelasting is eigenlijk motorrijtuigenbelasting, de belasting die wordt geheven op het gebruik van de openbare weg door ieder motorvoertuig. Verzekeringsmaatschappijen willen het ook nog wel eens houderschapsbelasting noemen.

Waarom betaalt u wegenbelasting?

De twee belangrijkste redenen waar u (vermits u eigenaar van een motorvoertuig bent) motorrijtuigenbelasting betaalt. De voornaamste reden is dat de wegenbelasting wordt gebruikt voor onderhoud van het Nederlandse wegennetwerk, immers als u daar gebruik van maakt belast u het wegdek en heeft deze bij tijd en wijl reparaties nodig. Daarnaast wordt het Nederlands wegennetwerk constant uitgebreid en verbeterd omdat er ook alleen maar auto’s bij blijven komen in Nederland.

De andere reden waarom u wegenbelasting betaalt is vanwege het milieu, het gebruik van welk motorvoertuig dan ook is zo goed als altijd schadelijk voor het milieu. De hoogte van de houderschapsbelasting is dan ook onder andere gebaseerd op hoeveel uw voertuig het milieu vervuilt. Daarom is ook de vrijstelling in het leven geroepen voor auto’s met een hele lage CO2 uitstoot (deze zijn namelijk veel minder schadelijk voor het milieu).

Verplichting van wegenbelasting

Zoals reeds gezegd betaalt u voor met een motorvoertuig op de openbare weg te rijden belasting, wat ook wel wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting wordt genoemd. Wegenbelasting moet onder andere betaalt worden voor een personenauto, motor en een vrachtwagen. Voor een aanhangwagen hoeft doorgaans geen belasting betaalt te worden, enkele uitzonderingen daar gelaten. In principe zijn er vier kaders die aangeven wanneer er wegenbelasting betaalt moet worden:

  1. Als het kentekenbewijs van een motorvoertuig (zoals een auto of motor) op uw naam staat.
  2. Als u de feitelijke beschikking heeft voer een auto of ander motorvoertuig waarvan geen kenteken is afgegeven.
  3. Als u de feitelijke beschikking heeft over een motorvoertuig waarvan een buitenlands kenteken is afgegeven.
  4. Als u met een niet Nederlandse autobus van plan bent op de Nederlandse weg te gaan rijden.

Enkele voertuigen zijn uitgezonderd van wegenbelasting, dit zijn o.a. brommers, scooters en tractors. Op diverse websites op het internet kunt u uw wegenbelasting berekenen. Wil u meer over wegenbelasting weten bezoekt u dan eens wegenbelasting.