Afvallen met paleo dieet

Van diëten ben ik over het algemeen geen fan, toch vormt het paleo dieet hier een uitzondering op. Hoe dat kan? Het paleo dieet is helemaal geen eentonig dieet waarbij je alleen maar wortelen en water mag nuttigen. Het paleo dieet is eigenlijk een levensstijl, geen dieet. Met heerlijke paleo recepten kun je heerlijk eten en toch afvallen!

Afvallen met paleo

Maar afvallen en paleo dieet gaan goed met elkaar samen, want het paleo dieet biedt de handvatten om een gezondere levensstijl aan te nemen en daardoor kan je met het paleo dieet  afvallen op een verantwoordelijke manier. Het paleo dieet vormt om deze reden een geweldige manier om af te vallen zonder een hongergevoel over te houden, daarom is voor mij dit dieet een succes in tegenstelling tot veel andere diëten.

Voordelen van het paleo dieet

Zoals veel dieten is het ook bij het paleo dieet goed om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten en zo een afweging te maken. Hier zijn twee voordelen van het paleo dieet:

  • Je eet meer goede voeding en minder ‘slechte’ voeding. Je verwijdert met het paleo dieet bewerkte suikers, voeding en geraffineerde koolhydraten zo veel mogelijk uit je dieet. Dit dieet laat mensen stilstaan bij veel voedingsmiddelen waar ze voorheen niet eens van wisten dat ze slecht waren voor je gewicht, denk hierbij aan dingen als pasta, brood en rijst. Je schrapt met het paleo dieet deze voedingsmiddelen volledig uit je eetpatroon. Maar welke voeding moet je dan wel eten? Als je in overeenstemming met het paleo dieet wil eten, moet je meet zaden, vis, noten en groenten eten. Dit soort voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je meer gezonde vetten, vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgt. Ook krijg je door dit soort onbewerkte voedsel meer eiwitten, in combinatie met gezonde vetten zorgt dat ervoor dat je minder honger krijgt. Daarom kun je met dit dieet zonder honger wel veel afvallen.
  • De meeste mensen vallen niet alleen af van het paleo dieet, maar biedt het ook diverse andere gezondheidsvoordelen. Zo melden veel mensen die het paleo dieet op een goede manier volgen dat ze minder last hebben van allergieën, anderen meldden dat hun haar en huid meer glanzen dan voor het dieet. Weer andere deelnemers zeggen dat ze zich fitter voelen en/of meer energie hebben en/of beter slapen. Je kunt niet alleen met het paleo dieet goed afvallen, maar het veroorzaakt ook positieve effecten op je welzijn.

Maar ook het paleo dieet heeft, net zoals alle andere diëten, nadelen.

Nadelen van het paleo dieet

  • Een groot nadeel van dit dieet is dat je bepaalde voedingsmiddelen gewoon helemaal niet mag eten. Daarom vinden veel mensen het moeilijk zich aan te passen aan dit eetpatroon. Het is natuurlijk ook heel wat als je normaal gesproken de dag begint met boterhammen en nu mag dat niet meer.
  • Het kan ook een obstakel voor mensen zijn die niet zo houden van gerechten uit de internationale keuken. Maar dat hoeft tegenwoordig niet meer, want het paleo dieet is zo populair dat voor verreweg de meeste gerechten vervangende recepten zijn verzonnen die wel in overeenstemming met het eetpatroon van onze voorouders zijn.
  • Aangezien vlees en vis een belangrijk onderdeel van het paleo dieet uitmaakt, is het voor vegetariërs niet onmogelijk, maar wel een stuk lastiger dit dieet te volgen.