Griepprik, ga jij hem halen?

De griepprik is jaarlijks op te halen bij de huisarts. Het is voor iedereen mogelijk om het griepvaccin te halen. Toch doet niet iedereen dat. Waarom niet? En wat zijn de voordelen van de griepprik? Het griepvaccin, zoals het ook wel wordt genoemd, is voor personen die vallen in de risicogroepen gratis. Uiteraard is het ook mogelijk om het vaccin te halen, wanneer je niet in de risicogroepen valt. Echter ontvang je dan geen uitnodiging, maar kun je deze aanvragen. Het is ook mogelijk dat de werkgever jou de mogelijkheid biedt om gratis een griepvaccin te halen. Dit is de werkgever niet verplicht, maar omdat het mes aan twee kanten snijdt wordt dit wel vaak door een werkgever gedaan.

Wat doet de griepprik?

Het griepvaccin verkleint de kans op het krijgen van griep. Ondanks dat je een griepvaccin hebt gehaald, is het mogelijk om besmet te raken met het influenzavirus. Dit virus is verantwoordelijk voor de griep. Jaarlijks overlijden tientallen personen aan de gevolgen van de griep. Vrijwel altijd gaat het om personen die in de risicogroepen vallen. Desalniettemin verkleint het de kans op het krijgen van de griep aanzienlijk. Het is dan ook voor personen uit de risicogroepen zeker aan te raden om de prik te gaan halen. Naast het feit dat de kans op griep kleiner wordt, vermindert het vaccin ook de symptomen. Daarnaast zorgt het vaccin ervoor dat de kans op verdere complicaties, zoals een longontsteking, kleiner wordt.

Ondanks dat de griepprik niet voor 100% bescherming biedt heeft het dus tal van voordelen. Het is dan ook raadzaam om gehoor te geven aan de oproep om het griepvaccin te halen.

Wanneer kan ik de griepprik halen?

Ieder jaar worden de antistoffen in de prik aangepast aan de heersende griepvirussen. Op die manier biedt het vaccin de meest optimale bescherming. Jaarlijks worden personen uit de risicogroepen opgeroepen om de griepprik te halen. Veelal is het halen van de prik tussen september en november mogelijk. Indien je wordt opgeroepen, is het vaccin gratis. Ga je uit jezelf de prik halen, dan zullen kosten in rekening gebracht worden. Veel verzekeraars vergoeden overigens de griepprik. Dit kun je navragen bij de zorgverzekeraar. Het vaccin zit echter niet in de basisverzekering.

Val ik in de risicogroepen?

Iedereen die in de risicogroepen valt, zal middels een brief worden opgeroepen. Hier hoef je dus niets voor te doen, behalve de griepprik daadwerkelijk te gaan halen. Risicogroepen zijn onder meer:

  • Personen boven de 60 jaar
  • Werknemers in de gezondheidszorg
  • Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals longaandoeningen
  • Partners van mensen uit de risicogroepen

Het halen van de griepprik is slechts een kwestie van minuten. Daarnaast verkleint het de kans op het krijgen van griep. Het vaccin biedt alleen bescherming tegen griep en dus niet tegen buikgriep. Buikgriep wordt namelijk veroorzaakt door het norovirus. Ondanks dat veel mensen denken dat griep en buikgriep hetzelfde is zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide aandoeningen. Zo is buikgriep nog besmettelijker dan het influenzavirus, maar overlijden jaarlijks meer mensen aan de griep dan aan buikgriep. Het virus is hier van doorslaggevend belang.

Ga jij de griepprik 2014 halen?