Heb ik een podotherapeut of een orthopeed nodig?

Veel mensen zijn niet duidelijk over het verschil tussen podologie en orthopedie. Beiden zijn gespecialiseerde artsen, maar er zijn verschillen in wat ze precies doen. Als u niet weet welke u moet zien, is het belangrijk dat u eerst weet wat ze allemaal doen.

Orthopedisch arts

Een orthopedist, ook wel orthopedisch arts genoemd, is een gespecialiseerde arts die deskundig is in het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van aandoeningen en verwondingen aan het bewegingsapparaat. Dit betekent dat als u een blessure heeft of een aandoening heeft die uw spieren, botten, ligamenten, pezen en ander bindweefsel aantast, een orthopedisch arts u kan behandelen.

Veelvoorkomende problemen die door orthopedische artsen worden behandeld, zijn onder meer:

  • Breuken
  • Verstuikingen en verrekkingen
  • Ligament tranen
  • Letsel aan de wervelschijf
  • Artritis schade aan gewrichten
  • Sport verwondingen

Orthopedische artsen kunnen zich verder specialiseren in deelgebieden, zoals kindergeneeskunde, sportgeneeskunde, wervelkolom, bovenste extremiteit en nog veel meer. Sommige orthopedische artsen worden verder opgeleid tot chirurgen. Orthopedisch chirurgen voeren verschillende procedures uit om problemen te behandelen die niet met conservatieve behandelingen kunnen worden behandeld. Voorbeelden zijn het repareren van gescheurde ligamenten en het vervangen van beschadigde gewrichten. Een ander deelgebied waarin een orthopedisch arts zich kan specialiseren, is de gezondheid van voet en enkel. Dit type arts wordt een podoloog genoemd.

Podoloog

Een podotherapeut behandelt alle soorten orthopedische aandoeningen en verwondingen aan de voet en enkel. Als u een voetaandoening heeft, zoals plantaire fasciitis, botsporen of een verstuikte enkel, kan een podotherapeut dit behandelen. Likdoorns, eelt, hielspoor, gevallen bogen, biomechanische problemen en diabetische voetzorg zijn enkele andere voorbeelden van aandoeningen die podotherapeuten behandelen.

Net als orthopedische artsen kunnen podotherapeuten zich ook specialiseren in chirurgie. Door dit te doen, kunnen podotherapeuten orthopedische problemen behandelen die niet effectief kunnen worden behandeld met conservatieve behandelingen. Voorbeelden van procedures die podotherapeutische chirurgen uitvoeren, zijn reconstructieve chirurgie van de voet en enkel, arthroscopische voet- en enkeloperaties en Charcot-voet- en ledemaat herstel.

Moet u een podoloog of een orthopedist zien?

Bepalen of u een orthopedisch arts of een podoloog moet bezoeken, kan een beetje verwarrend zijn. Als algemene richtlijn geldt dat als u een blessure, aandoening of symptomen heeft die de gezondheid van uw voet of enkel aantasten, u het beste een podoloog kunt raadplegen. Als u een blessure, aandoening of symptomen heeft die een ander deel van uw bewegingsapparaat aantasten, kunt u het beste een orthopedisch arts raadplegen.

Als u bovendien wordt aangeraden een voet- of enkeloperatie te ondergaan, raadpleeg dan een podotherapeut. Hoewel andere orthopedisch artsen dergelijke procedures mogelijk kunnen uitvoeren, is een podotherapeut een betere expert dan een orthopedisch arts op het gebied van voet- en enkelgezondheid, en als het gaat om operaties, moet u geen risico nemen op een onervaren chirurg.