Koffie, het bruine goedje waar Nederlanders niet zonder kunnen

Nederland is altijd al een land geweest waar koffie een belangrijk en sociaal ding is geweest. Door de jaren heen heeft het veel veranderingen door gemaakt. Van papieren zakken tot koffiepad voor senseo tot het cupje van Nespresso. Alleen al de verpakking kent een fors verleden, om over koffie nog maar te zwijgen.

Het bruine goedje

Waar komt koffie eigenlijk vandaan? Ten eerste komt koffie uit vele continenten. Van Afrika tot Amerika, Europa en Azië. Koffie wordt overal genuttigd. Maar uiteindelijk komt alle koffie van de koffieplant. De ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de plant zorgt uiteindelijk voor het bruine goedje dat in je beker terecht komt. Feitelijk zijn de vruchten van de plant geen koffiebonen maar steenvruchten. De zaadjes uit de boon zijn dan ook geen zaadjes maar pitten.

Koffie komt in vele merken en vormen. Vaak worden er drie verschillende soorten koffie verkocht, te weten goud, zilver en rood. Veel mensen weten niet dat er een groot verschil zit in deze soorten koffie. Het verschil zit in de bonen. Bij het goudmerk wordt maar één soort boon gebruikt, vaak alleen arabicabonen, terwijl zilver voor 80% en rood voor 70% uit deze bonen bestaat. Deze worden namelijk gemengd met de robustabonen. Het verschil tussen deze bonen zit in het feit dat de robustabonen minder vatbaar zijn voor ziekten en bevat meer cafeïne dan de arabicaboon. Daarnaast is de smaak van de robustaboon meer bitter terwijl de arabica juist een mildere smaak heeft. De arabica wordt dus ook vaker gebruikt in de duurdere melanges.

Het branden van de koffie

Voordat er koffie gezet kan worden moet de koffie op de juiste manier verwerkt worden. Het hele proces begint uiteraard met het plukken van de vruchten. Hierna moet de boon van de vrucht gescheiden worden, maar ook dat is niet het belangrijkste. Het branden van koffie is het meest belangrijke in het proces van vrucht naar een goede boon. Uiteindelijk wordt de gebrande boon vaak gemalen.