Misselijk zijn is vervelend

Misselijk zijn is vervelend. Dat valt niet te ontkennen. Ieder jaar heeft vrijwel iedereen wel eens een misselijk gevoel. Dit gevoel kenmerkt zich door een vervelend tot pijnlijk gevoel in de maagstreek. De oorzaak van een misselijk gevoel is veelal divers. Zo is misselijkheid een symptoom van tal van aandoeningen en kan het ook worden veroorzaakt door de voedingskeuze. Het is dan ook niet vreemd dat de oorzaak van een misselijk gevoel vaak onbekend is.

Wachten of niet?

Naast het feit dat vrijwel iedereen wel eens last heeft van dit gevoel, doen maar weinig mensen daadwerkelijk iets tegen een misselijk gevoel. Veel mensen wachten rustig af totdat het gevoel vanzelf weer verdwijnt. Het gevoel verdwijnt in vrijwel alle gevallen ook weer vanzelf. Dit kan enkele dagen duren, maar ook slechts enkele minuten tot uren. Rigoureus ingrijpen is dan ook vaak overbodig. Toch is het mogelijk om een misselijk gevoel te voorkomen of aan te pakken. Hiervoor is niet altijd medicatie de oplossing.

Oplossingen tegen misselijkheid

Indien het niet gaat om een chronische vorm van misselijkheid kan het gevoel al snel worden voorkomen door te letten op de voeding. Hierbij valt te denken aan eten en drinken. Het te veel eten van bepaald voedsel als vet, pittig, kruidig of zoet voedsel kan leiden tot een misselijk gevoel. Ook alcohol is een boosdoener van een misselijk gevoel. Door te letten op het consumeren van eten en drinken is misselijkheid goed te voorkomen.

Misselijkheid en bijwerkingen

Medicijnen worden voorgeschreven voor diverse aandoeningen en ziektebeelden. Echter heeft vrijwel ieder medicijn mogelijke bijwerkingen. In veel gevallen is een misselijk gevoel daar één van. Door de chemische samenstelling van een medicijn kan het lichaam hier vervelend op reageren. Helaas is het niet altijd mogelijk om over te stappen op een ander medicijn, laat staan te stoppen met het gebruik ervan. Wel is het mogelijk bij dagelijkse misselijkheid over te stappen. De arts kan dan kijken waardoor het lichaam zo reageert en een ander medicijn voorschrijven. Ook een maagbeschermer of capsule met een vertraagde afgifte kan uitkomst bieden.

Wagenziek?

Er zijn ook veel mensen die leiden aan reisziekte. Tijdens een lange reis in de auto ontstaat dan een misselijk gevoel. Hiervoor zijn tegenwoordig handige oplossing, zoals een drukband. Deze band zorgt ervoor dat de hersenen niet het signaal van misselijkheid versturen naar de maagstreek. Dit voorkomt dan ook in veel gevallen de hevige misselijkheid en mogelijk braken. Voor attracties is de enige remedie: vermijden. Uiteraard mag ook de misselijkheid bij zwangerschap niet vergeten worden. Zwanger en misselijk zijn helaas voor de vrouwen veelal een oorzaak en gevolg van iets moois.

Oorzaak van een misselijk gevoel herkennen

Om misselijkheid te voorkomen kan het beste allereerst worden gezocht naar de oorzaak. Aangezien de oorzaak divers kan zijn, is dit voor veel mensen en situaties lastig. Door op te schrijven wat je dagelijks consumeert kan kritisch worden gekeken naar de mogelijke oorzaak. Vergeet hierbij ook de medicatie niet te benoemen. Overleg met een diëtiste, apotheker of huisarts voor de mogelijk oorzaak. Tegen reisziekte kan eenvoudig worden gehandeld door het aanschaffen van de drukband of reispillen. Aangezien dit wederom medicatie is, en je hier veelal duf van wordt, is dit niet altijd de beste oplossing. Een misselijk gevoel is vaker te voorkomen dan te genezen.