Oorontsteking kan ontzettend pijn doen

Een oorontsteking is zo opgelopen. Meerdere types oorontstekingsreacties zijn mogelijk. Je kunt klachten krijgen van van een ontstekingsreactie bij het middenoor of de gehoorgang. In allebei de gevallen zal de oorontsteking pijn zo goed als niet te verdragen zijn en wil je meteen hulp willen. Het is vrij simpel om een oorontsteking op te lopen. Bij de overgang van zomer naar winter zijn er vaak ongure dagen. Het lichaam moet er aan wennen. Helaas gaat dit vaak gepaard met vocht, koud en wind.

Middenooronsteking

Het trommelvlies situeert achter het middenoor. De ruimte zit snel verstopt wanneer je een verkoudheid hebt. Het vocht dat er verstopt zit zal nog meer schade veroorzaken als het ontstoken raakt. Er komt vervolgens veel druk te staan op het trommelvlies waardoor pijnlijke steken voorkomen. In dat geval is het mogelijk met hun hoofd ergens tegen botsen.

Gehoorgangontsteking

Een ontstoken gehoorgang staat te boek als een gehoorgangontsteking. De oorzaak van het probleem ligt vaak bij jezelf. Veeg je je oren niet goed droog na zwemmen of douchen dan loop je het risico een gehoorgangontsteking te krijgen. Pijn of zelfs jeuk bij de ingang van het oor wordt meestal toegebracht door de ontstekingsreactie.

Wat te doen bij oorontsteking

De behandeling is met speciale oordruppels. Neem contact op met de arts voor de beste behandeling voor het eigen lichaam. Wanneer de pijn langer duurt dan drie weken dan kan er iets anders aan de hand zijn. Let op: bij kleine kinderen is het verloop van een ontsteking anders dan bij volwassen mensen. Bij hele kleine kinderen is het lastig om te ontdekken of ze last hebben van een oorontsteking. Peuters kunnen zich vaak niet duidelijk genoeg maken en gaan soms met het hoofd tegen de muur bonken. Wees als ouder niet direct ongerust maar laat je kind gewoon even onderzoeken bij de huisarts.