VVD wil inkomensverzekering medewerkers verplicht stellen

De VVD pleit ervoor dat werknemers er zelf voor zorgen verzekerd te zijn voor ongevallen buiten werktijd. Op dit moment is dat vaak het probleem van de werkgever wanneer een werknemer zich onder werktijd moet laten behandelen door een arts of fysiotherapeut. Fysiotherapie Medifit bevestigt dat veel mensen onder werktijd langskomen voor behandeling.

Groot probleem voor kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven kan een geblesseerde werknemer die niet verzekerd is een groot probleem zijn. Als een werknemer een arm breekt tijdens het bergbeklimmen op vakantie of een niet-werk gerelateerde sportblessure oploopt mag de werkgever hiervoor opdraaien. Dit is al jarenlang een heikel punt en de VVD vindt dat hier nu eindelijk eens verandering in moet komen. Het is niet alleen ter bescherming van de ondernemer, maar ook werkzoekenden profiteren hiervan. Wanneer werknemers verplicht zijn zichzelf voor blessures in privétijd verzekeren, zal dat uiteindelijk leiden tot meer banen. Werkgevers krijgen hierdoor namelijk meer zekerheid en dat komt ten goede van het personeel en nieuw personeel.

Dubbele kosten

Tweede Kamerlid van de VVD, Anoushka Schut-Welkzijn, laat weten dat ons land een zeer hoog ziekteverzuim kent. Een zieke medewerker kan hoog oplopen voor een ondernemer die ook nog met het ‘normale ziekteverzuim’ moet dealen. De werkgever heeft dubbele kosten, omdat ziek personeel nog twee jaar salaris doorbetaald moet worden óf er moet een verzekering voor worden afgesloten. Daarnaast moet het werk ook gewoon doorgaan, wat betekent dat er nieuwe mensen aangenomen moeten worden. Deze regeling staat volgens Schut-Welkzijn in verband met het hoge ziekteverzuim. Medewerkers hoeven niet op te draaien voor de kosten van verzuim en voelen geen noodzaak om weer te beginnen met werken. Men blijft dus vaak daarom langer ‘ziek’ thuis dan noodzakelijk.

Inkomensverzekering

De VVD wil dat werknemers zelf een inkomensverzekering afsluiten voor verzuim dat niets met werk te maken heeft. Verzuim dat voortkomt uit een werk gerelateerd ongeval of ziekte zal uiteraard wel ten koste blijven komen van de werkgever.