Wanneer mag jouw kleintje vast voedsel?

Moeders zullen al uitkijken naar de zomer, dan kunnen ze namelijk lekker bij de zonnebrillen groothandel brillen kopen voor de kleintjes. Bij de zomer horen zomervruchten en andere lekkere hapjes, maar jouw kleintje mag misschien nog geen vast voedsel. Hoe weet je wanneer hij eraan toe is?

Wanneer kan je het beste overstappen naar vaste hapjes?

Het verstandigste om over te stappen op vast voedsel is tussen de 4e en 6e maand. In die tijd gaat het kind ook van vijf naar vier voedingen per dag. De reden om te beginnen met vaste hapjes na vier maanden is omdat het kind zijn hoofd recht kan houden en de tongreflex is opgehouden. Terwijl hij voorheen nog alles uitspuwt zal dit geleidelijk aan minder worden.

Waarom is het goed om bij te voeden na vier maanden?

Volgens onderzoek is gebleken dat de kans groter is op een voedselallergie wanneer het kind pas na zes maanden begint met bijvoeding te krijgen. Dit wil niet zeggen dat je hierdoor moet stoppen met borstvoeding, want de deskundige (World Health Organization) adviseert om minimaal zes maanden met de borst te voeden.

Wat zal ik als eerste eten?

Rijstepap of pap van maismeel is een goede eerste maaltijd. Dit is makkelijk te verdragen voor het kind. Als je dit een paar dagen hebt gedaan kan je al overstappen naar vruchten of groenten. Let er wel op dat de vruchten/groenten makkelijk eetbaar zijn. Oftewel pureer, kook of stoom ze en zorg dat het goed is afgekoeld.

Toch even wachten!

Met een aantal voedselwaren kan je het beste wachten omdat deze allergische reacties kunnen veroorzaken. Zo is het verstandig om de volgende etenswaren het eerste jaar nog even opzij te zetten:
• Gluten
• Eitjes
• Koemelk
• Teveel zout of suiker
• Soorten kruiden
• Pure honing (producten met honing erin mogen wel)
• Schaal- en schelpdieren (mosselen, zeevruchten e.d.)
Heb jij nog maar net een baby? Laat je dan goed informeren over de voeding en wat wel en niet te doen. Dit kan van grote invloed zijn op latere leeftijd!