Zelf soep maken? Echt wel!

Soep, iedereen eet regelmatig soep en kent soep. Niet iedereen eet misschien huisgemaakte soep, immers er zijn genoeg kant-en-klare soepen te vinden, of nog sneller: oplossoep uit een zakje. Nu kan natuurlijk niets op tegen een huisgemaakte soep, te beginnen met een heerlijke zelfgemaakte bouillon!

Bouillon

Eigenlijk kan een soep niet echt gemaakt worden zonder een heerlijke bouillon. Een bouillon is eigenlijk de basis en smaakmaker van iedere goede soep. Er zijn op het internet talloze bouillon recepten te vinden, en eigenlijk is een bouillon zelf maken ook helemaal niet zoveel werk of zo moeilijk als je zou denken.

Wat is een bouillon?

Een bouillon is eigenlijk water waaraan door het toevoegen van bepaalde ingredienten, groenten en specerijen en deze vervolgens samen te verwarmen een heerlijke smaak krijgt. In de meeste bouillons wordt bijvoorbeeld altijd wel ui, prei, knoflook en zout en peper toegevoegd, hoewel er honderden varianten zijn, verschillend per chef, voor de perfecte bouillon.

Als een bouillon goed gemaakt is kan deze opzich al als een soep gegeten worden. Wanneer een bouillon getrokken wordt ruikt het hele huis heerlijk en dankzij de vele groenten en kruiden die toegevoegd worden is het tevens een enorm gezonde basis voor iedere soep, daar kan geen potje of bouillonblokje tegenop!

Soep

Dat home-made soep gezond is weten de meeste mensen wel, maar dat het ook veel lekkerder is dan soep uit zak of blik? Dat weten minder mensen! Doordat aan soep enorm veel groenten wordt toegevoegd (en in het geval van een zelfgemaakte bouillon ook al aan de bouillon) is een soep eigenlijk een kleine vitamine- en mineralenbom!

Bedenk je maar eens, in een groene groentesoep gaan onder andere een brocolli, spinazie, een groene paprika en sperziebonen, wanneer eet je dat nou eigenlijk verder nog allemaal in een keer? Daarom is soep ook zeker aan te raden als je gezondheid niet helemaal gaat zoals je zou wensen. Denk bijvoorbeeld bij een verkoudheidje maar eens aan een rode pepersoep, je neus gaat er direct weer van open en de vitamine-c die in rode pepersoep zit helpt je er zo weer bovenop!

Heb je al direct zin in soep gekregen? Op het web zijn er enorm veel soep recepten te vinden, de ene beter dan de andere, maar aan elke soep kan je sowieso je eigen draai geven, je kan eindeloos variëren!

Zelf soep maken

Zelf soep maken is helemaal niet zo moeilijk! Je begint met een lekkere bouillon te maken, krijg je vegetarische eters neem dan altijd een groentebouillon. Een bouillon maken hoeft helemaal niet lang te duren, de meeste bouillons zijn al binnen een half uurtje klaar.

Vervolgens kies je een lekker recept uit of bedenk je zelf een recept en ga je aan de slag. Wat altijd leuk is om dezelfde kleur groente samen in een soep te doen (bijvoorbeel pompoen met wortel). Het enige wat je hoeft te doen is de ingredienten toe te voegen aan een bouillon en deze te laten garen. Als je een gebonden soep wilt kan je er room of een aardappel aan toevoegen en deze vervolgens met de staafmixer pureren tot een fijne, zachte soep.

Eet smakelijk!