Geschreven muziek

Bij muziek denk je aan hetgeen wat je daadwerkelijk hoort. De geluiden en klanken van een muziekinstrument of de liedjes op de radio. Naast deze vorm van muziek bestaat er ook geschreven muziek. We noemen dit ook wel bladmuziek of notenschrift, wat eigenlijk de basis vormt voor de meeste muzieknummers. In dit artikel zullen we kort uitleggen hoe dit notenschrift precies wordt gebruikt.

Waar bestaat het bladmuziek uit?

Zoals je misschien al weet bestaat het bladmuziek uit verschillende notenbalken. Deze notenbalken zijn onder elkaar geplaatst en vormen samen een muziekstuk. Elke notenbalk kent vijf lijnen waarop de noten worden geplaatst. In sommige gevallen hebben noten hele hoge of lage tonen, waardoor de noten buiten de notenbalk vallen. Om ook deze noten te kunnen lezen maken we gebruik van hulplijnen. Dit zijn korte lijntjes, welke bij deze noten worden geplaatst.

Welke symbolen kennen we in het notenschrift?

Naast de muzieknoten, welke in veel varianten terugkomen, zijn er ook nog andere symbolen. We hebben het dan over rusten, voortekens en sleutels. Naast deze symbolen zijn er ook nog woorden om bijvoorbeeld het tempo of de dynamiek van de muziek aan te geven. De rusten geven een stilte aan in een muziekstuk en worden net als de noten op de lijnen geplaatst van de notenbalk. In sommige gevallen maakt men gebruik van voortekens om noten met een halve toon hoger/lager te doen veranderen. Bij het verhogen maakt men gebruik van het volgende symbool ‘#’, wat een kruis wordt genoemd. Het verlagen daarentegen wordt aangegeven met een mol ‘b’.

Notenschrift gebruiken

Zoals gezegd wordt het notenschrift gebruikt door zowel muzikanten als zangers. Tegenwoordig is het gebruik van het notenschrift een beetje op de achtergrond geraakt en dat is jammer. Als je begint met een muzikale hobby zal het notenschrift toch enigszins belangrijk zijn. Het is aan te raden om tot een bepaald niveau het noten lezen onder de knie te krijgen en vervolgens overstappen op het leren van akkoorden.