Veel negatieve reacties op herschreven Christelijke versie Harry Potter

Een moeder uit Amerika, Grace Ann, besloot op het verhaal van Harry Potter opnieuw te schrijven, omdat zij niet te spreken was over het aspect ‘magie’. Door haar gelovige achtergrond was ze bang dat haar kroost zou veranderen in heksen als ze de boeken zouden lezen. Toch vond zij het verhaal intrigerend en kon ze het haar kinderen niet onthouden, waarna ze besloot de magie te vervangen door geloof en wonderen. Het herschreven boek noemde zij ‘Hogwarts School of Prayer en Miracles’. Haar verhaal kwam terecht op een fanfictie website, waar zij flink onder vuur werd genomen door de bezoekers van de website.

Het alternatieve Harry Potter verhaal

Grace Ann introduceerde haar verhaal met de mededeling dat dit verhaal kinderen niet van het rechte pad af zouden brengen en niet in heksen zouden veranderen. Ze hoopt dan ook dat het met het begrijpend lezen van haar kinderen goed zit, want dan veranderen ze misschien wel in engeltjes in plaats van heksen? Het verhaal zou wel gewoon alle aspecten van avontuur, net als het origineel, bevatten. Het verhaal komt in principe op hetzelfde neer. Voldemort probeert mensen ervan te weerhouden hun geloof vrij te kunnen praktiseren, wat eerst in de VS af zal spelen. De slechte Voldemort speelt een lid van het congres van de overheid in Amerika. Verder is het verhaal zoals je het verwacht, maar dan zijn alle wendingen die over magie gaan vervangen door passages over het christendom. Albus Perkamentus, het schoolhoofd en in de originele Harry potter boeken de oude tovenaar, is in deze versie van Harry Potter een dominee genaamd Reverend. Ook Harry’s tante Petunia komt in dit verhaal gewoon terug, maar zij is atheïst die overtuigd is van de evolutietheorie van Darwin en houdt van feestjes.

Parodie?

Haar herschreven versie van Harry Potter zou zo slecht zijn, dat ze alleen maar negatieve reacties krijgt op haar tot nu toe acht geschreven hoofdstukken. Ook religieuze websites denken dat het niet anders kan zijn dan dat het om een parodie zou gaan, zo slecht is het. Zelfs de religieuze normen en waarden zouden niet overeen komen met die van Christenen anno 2014. Er worden veel stereotypen beschreven en men hoopt dan ook dat het om een satire gaat. Dat is echter helaas voor Ann niet het geval.