Je eigen Spaanse ontbijt

Spanjaarden hebben een heel ander ritme dan wij gewend zijn. Op vakantie is het je waarschijnlijk al eens overkomen dat je ’s middags voor een gesloten winkel hebt gestaan. Of toen jij om 16 uur honger kreeg, waren alle restaurants alweer gesloten. Hier is maar één oplossing voor: je moet jezelf aanpassen aan het Spaanse leven! Nu kun je natuurlijk vliegtickets boeken en emigreren naar Spanje, maar het maken van een écht Spaans ontbijtje is veel makkelijker. Lees snel verder.

Een delicatesse bij het ontbijt

Spanjaarden ontbijten niet erg uitgebreid. El desayuno, oftewel het ontbijt, bestaat vaak uit een paar koekjes thuis, of iets zoets in een cafeetje onderweg.  Vaak wordt hierbij café con leche, een flinke bak koffie met veel melk, gedronken. Wanneer een Spanjaard wél tijd heeft om rustig te ontbijten, kiest hij vrijwel altijd voor churro’s. Churro’s smaken erg zoet en zijn te vergelijken met de smaak van donuts en oliebollen. Dit hapje wordt ook wel gezien als dé lekkernij van heel Spanje.

Waar wacht je nog op?

Het kost wat tijd, maar churro’s zijn prima in je eigen keuken te maken! Ben je geen kooktalent? In Barcelona worden er op elke hoek van de straat churro’s verkocht. Vliegtickets Barcelona boek je al vanaf 115 euro.

Zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt: 150 ml water, 25 g suiker, 50 g boter, 125 g bloem, 2 eieren, snufje kaneel en 175 ml zonnebloemolie. Meer heb je absoluut niet nodig.

Vervolgens verhit je in een pannetje: water, suiker, boter en een beetje zout. Wacht tot de boter smelt en voeg dan de bloem toe. Roer net zo lang tot het deeg een bal vormt. Haal de pan van het vuur en voeg 1 voor 1 de eieren en kaneel toe. Het is belangrijk dat je nu alles goed roert en alle ingrediënten oplossen.

Nu je het beslag gemaakt hebt, kun je beginnen met het leukste gedeelte, het bakken! Gooi de olie in een pan en wacht tot deze lekker heet is.  Schep vervolgens het beslag, wat je net gemaakt hebt, in een spuitzak en maak deegreepjes van ca. 10 cm. Laat deze deegreepjes vervolgens in de pan glijden en bak ze in ca. 5 min. Haal ze daarna voorzichtig uit de olie en laat de churro’s uitlekken op een stukje keukenpapier. Je kan nu zoveel churro’s maken als je zelf wilt!  Serveertip: strooi er een flinke laag poedersuiker overheen voor de final touch.